Om filtning

Filt er en ældgammel teknik, hvor man ved hjælp af varmt sæbevand, gniden og trykken, kan få uldfibre til at hænge sammen i en blivende form (flade).

troldepige-2013Filt er imidlertid ikke længere ensbetydende med sæbevand. Med den specielle teknik, som jeg har udviklet, kan man filte skulpturelt ved at bygge en form op af tør uld med hjælp af filtenålen og derefter enten gøre formen færdig, ved at nåle til overfladen er stærk nok eller filte ulden, kun på overfladen af formen, mens kernen forbliver tør. Det giver mulighed for en meget større formbarhed og en bedre bevægelighed (til f.eks. dukker).

Her er nogle eksempler på teknikker:

Piberenserdukker

Piberenserdukken er lavet på et skelet af piberensere, som omvikles med karteflor og forsynes med uldformer og detaljer med hjælp af filtenålen på en måde, så alt hvad man kan forestille sig er muligt.

Nålede figurer 

Med denne teknik opbygges en figur, hvor alle kroppens dele bliver nålet med filtnålen og derefter nålet sammen, så figuren får en stationær stilling. Den kan sidde, ligge, kravle, dreje sig eller danse. Det giver mulighed for at få sjove og specielle små personligheder.

Nålede dyr

Specielt til dyrefiguren har jeg udviklet en teknik, hvor jeg begynder med, ud fra flere billeder at dissekere dyrefiguren i enkeltdele og derefter nåle dem hver for sig og så samle dem i den ønskede stilling.

Hvis du er interesseret i filtning kan du blive medlem af den danske filteforening GRIMA. Foreningen udgiver medlemsblad, afholder kurser, arrangerer rejser, holder udstillinger og formidler kontakt til tilsvarende udenlandske foreninger.