Du kan bestille filtenåle, nåleholdere og gratis instruktionsark her.
Filtenålen kommer oprindelig fra en industrimaskine der laver nålefiltede flader, men for filtere er den efterhånden blevet et mere og mere udbredt håndredskab som har revolutioneret den skulpturelle filt og også store områder af den flade filt.
Nålen har gjort filtningen meget lettere og hurtigere idet man med dette geniale redskab kan fæstne og filte ulden.
Nålen er opbygget ligesom en skindnål med tre skær der ender i en spids. Skærene er forsynede med skrå indsnit, der virker som modhager og derfor tager fibre med ned igennem materialet når man stikker den gennem uldlaget. Spidsen er lavet af hærdet stål og er derfor ekstremt skarp, så man skal passe på fingrene, og stålet er også skørt og knækker hvis man ikke er lidt forsigtig så stik altid nålen lige ned, og brug den ikke til at trække sidelæns med. Hav et stykke hårdt skumgummi på mindst 5cm’s tykkelse under, både når du filter flader og skulpturelt.
En filtenål er ikke bare en filtenål. Der findes utroligt mange finheder, som alle er beregnet til noget helt specifikt. Jeg bruger og sælger 4 forskellige typer nåle:
- Den almindelige som er en all round type
- Silver som er finere og laver jævnere overflader
- Star som er til de helt fine detaljer (f.eks.) øjne og tynde konturlinier og til den afsluttende overfladebehandling
- Den “omvendte” filtenål, hvor modhagerne vender den modsatte vej, hvilket gør den særlig velegnet til at lave pels-effekter ved dyrefilt
Jeg har efterhånden arbejdet en del med kun at nåle både figurer og flader og har her fundet frem til, at det er lige så vigtigt, at vælge den rigtige filtenål til sin teknik, som det er at vælge den rigtige uld, og det er forbavsende, at det, at filte kun med nålen, kan give et ligeså levende, men også stærkt materiale.
De forskellige typer filtenåle
Den almindelige filtenål er således den du kan vælge til at dække de fleste af dine nålebehov. Den er hurtig at arbejde med, hvis man skal have tøjret fibrene i både boldformer og flader,og den er den bedste til at samle to nålede former.
Silver er den man kan vælge, hvis man arbejder med en finfibret uld og den er god til at lave de overflader med, hvor man ikke ønsker at se de huller, som nålen laver. Den er derfor også den bedste til at bruge til efterbehandling af noget, som først er filtet med vand, skyllet og tørret. Det er også den, jeg vælger til at sætte i de håndtag(nåleholdere), der kan forsynes med flere nåle, så man kan filte større flader hurtigere.
Star er den fineste og den har et andet tværsnit end de andre, nemlig som en stjerne, så den laver endnu mindre huller og den har desuden sine modhager siddende tæt nede ved spidsen og det er en stor fordel til de meget fine detaljer. Med den kan man filte en konturlinie med fire-fem hår eller et lille øje uden at nålen trækker det ujævnt, og den er også god til merinoulden som ellers kan være svær. Jeg bruger også starnålen til den endelige overfladebehandling hvor det alleryderste hudlag nåles så det bliver holdbart.
Den “omvendte” filtenål er den nyeste af filtenålene. Den adskiller sig fra de øvrige filtenåle ved, at modhagerne vender modsat (altså vender ud mod den, der bruger nålen). Dermed er nålen perfekt til at skabe en pels-effekt, hvor pelsen kommer til at se endnu mere naturtro ud.