Vi får besøg af en helt enestående etnolog og filtkunstner fra Mongoliet

Vi er så heldige her i Danmark at få besøg af en verdenskendt mongolsk filtkunstner og etnolog Tangad Danaajav sidst i februar og sammen med Anne Bamberg fra Hovedstadens Husflid har jeg fået arrangeret et eftermiddagsseminar med ham lørdag den 22. februar klokken 13 , hvor han vil fortælle om mongolsk filtkultur i fortid nutid og fremtid.

Arrangementet finder sted i VOC´s aktivitetscenter Gl. Jernbanevej 25 , 3.sal, 2500 Valby. (lige ved Valby station)

Der er begrænset plads, så man skal melde sig til hos Anne Bamberg TLF. 51247385

Jeg fik for 14 dage siden en henvendelse fra Tangad Danaajavs herboende søn, som fortalte, at hans far nu endelig havde fået visum til Danmark, hvor han skulle besøge sønnen og sønnen spurgte om jeg evt. var interesseret i at arrangere et seminar med faderen, nu hvor han var her i Danmark.

Det viser sig at faderen er både videnskabsmand og filtkunstner og at han på vejen til Danmark skal holde foredrag på universitetet i Warszawa hvor hans datter er professor og i Paris og han også skulle til Gotland og holde seminar med filtgruppen dér arrangeret af Gunilla Paetau Sjøberg, som han kender fra tidligere.

Han har i mange år studeret filtfund i Mongoliet og skrevet 6 bøger om filten -og hans eget mest berømte arbejde er et filttæppe inspireret af et bestemt fund. Det tog ham 4 år at lave tæppet. Dette tæppe regnes nu for et nationalt klenodie.

Tangad er for nylig fyldt 70 år og i den anledning er der lavet et mongolsk fjernsynsportræt af ham, som kan ses på You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=RCvDvp8QRLk

Du kan også finde ham på facebook.

Da jeg blev opmærksom på, hvor enestående dette besøg af Tangad var, henvendte jeg mig til Nationalmuseet for at høre om de var interesseret i at tale med ham, for jeg ved at de har en af verdens fineste mongolske samlinger bragt hjem af vores opdagelsesrejsende Haslund Christensen og så viste det sig (fuldstændig utroligt) at lige nu sidder der en forsker og er ved at udgive en publikation om netop filten i denne samling og hun ville meget gerne have Tangad til at se på sit materiale.

tangad01

Mongolsk filtekunstner

Skriv kommentar

*