Seminar med den mongolske filtkunstner og etnolog Tangad Danaajav

Det blev en meget stor oplevelse at møde filtkunstneren og etnologen Tangad Danaajeav og høre hans foredrag på det seminar, som det lykkedes at stable på benene med meget kort varsel lørdag den 22. februar. Det var med megen stor hjælp fra Anne Bamberg fra Hovedstadens Husflid at det lykkedes og så hjalp Kirsten Lang fra Grima og Whita Sjøsten fra gruppen Uldrik og Plantefarverne mig også med at bekendtgøre arrangementet.

For mig var det en gave gennem denne måneds flittige mailkorrespondance med sønnen Yeruult, langsomt at lære familien at kende. Yeruult bor her i Danmark og henvendte sig til mig for at fortælle, at hans far kom på besøg i Danmark efter endelig at have fået visum og at faderen gerne ville besøge mig på mit værksted. Yeruult ville også spørge om det kunne lade sig gøre at arrangere et seminar på trods af den korte tid der var til rådighed.

Jeg fandt jo lidt efter lidt ud af, hvor imponerende en baggrund og viden Tangad havde både i sin filtekunst og i sit videnskabelige arbejde, som professor og hvor respekteret han var i vide kredse.

Hans kone supplerede ham på seminaret med sin smukke mongolske sang, som hun også underviser i.

Noget af det første jeg mærkede, da jeg traf Tangad, var en stor værdighed og den særlige magiske atmosfære han skabte omkring sig.

Vi fik i foredraget en virkelig interessant gennemgang af både de mongolske filttraditioner, når de skulle fremstille de store filtede stykker til tæpper og til deres filttelte, og vi fik et meget spændende indblik i, hvad symbolerne i tæppernes dekorationer betød.

Med Tangads baggrund som etnolog, hørte vi også om hans eget største kunstneriske arbejde i sin karriere. Det var et tæppe inspireret af et 3000 år gammelt fund. Det havde taget 4 år at lave tæppet og det forstår man godt, når man så, hvor mange sting, der var syet op og ned i det quiltede tæppe hvor det dannede de smukke dekorationer. Dette tæppe har været på listen over nationale skatte i Mongoliet.

Da jeg fandt ud af, hvor megen viden Tangad havde, tænkte jeg, at det kunne være interessant for Nationalmuseet at snakke med ham, fordi jeg ved, at de har en meget fin samling af bl. a. filt, som den danske opdagelsesrejsende Haslund Christensen har haft med hjem fra Mongoliet dengang han rejste i det dengang lukkede land. Ved et fuldstændig utroligt sammentræf viste det sig nu, at der sad en forsker (Christel Braa) som netop var ved at skulle udgive en publikation om netop de filtede ting i samlingen, så hun ville meget gerne tale med Tangad og få ham til at se på hendes fotomateriale. Af det jeg kan forstå, har det været et meget vellykket møde de havde, hvor begge har fået vigtige oplysninger.

Efter foredraget fik Anne og jeg gaver. Jeg fik et meget smukt siddeunderlag, lavet med den quiltede teknik og med et rødt symbol midtpå, som betyder ønsket om et langt liv. Jeg fik også et fint kalligraferet billede af mit navn, som Tangats ven havde lavet.

Anne fik en smuk filtet luffe og en mongolsk sæbe.

mongolsk-filter-b

Tangad og hans kone sammen med Anne og jeg efter foredraget

mongolsk-filter-a

Tangad og jeg i samtale før foredraget

mongolsk-filter-d

Tangads kone og svigerdatter i samtale med en herboende mongolsk gæst, som kom rejsende
fra Jylland for at høre foredraget.

mongolsk-filter-c

Flot fremmøde med salen fyldt op.

mongolsk-filter-e

Yeruult ( Tangads herboende søn) var en meget dygtig oversætter.

 

 

Skriv kommentar

*